sobota, 1. december 2007

1. December - dan boja proti aidsu

Največja žalost me je zadela, ker je danes 1 dec. in ne bom mogla nabrati kondomov zastonj, ki jih delijo po faxu. Katastrofa! Sedaj si jih bom morala kupit!!! U poglej saj mi jih je še ostalo od zadnjega rojstnega dneva. Mislim, da sem dobila kazen, ker sem bila nuna za pusta sedaj pa nosim posledice celibata!!! ABUP! S to boleznijo se ni za šalit. Širijo se govorice, da naj bi bila to laboratorijska bolezen in da obstaja zdravilo, vendar pa, ker dela svet bolj zanimiv pač ga še ne bi dali ven. Druga teorija virus HIV oziroma bolezen aids je na človeka prešla iz šimpanzov v Kamerunu, so ugotovili znanstveniki in tako potrdili ugibanja, da naj bi virus na človeka preskočil z opic.
1982, so bolezen prvič poimenovali aids in o njej so poročali že iz 14 držav. Istega leta so postale znane tudi prve okužbe hemofilikov, ki so prejeli virus s transfuzijo, in novorojenčkov. Leto pozneje se je virus pojavil že v 33 državah, leta 1995 pa je okuženost z njim oznanila prva znana oseba – ameriški filmski igralec Rock Hudson. Umrlo je še veliko slavnih oseb, med njimi igralec Anthony Perkins in pevec glasbene skupine Queen Freddy Mercury. Najbolj znani okuženi, ki pa doslej še ni zbolel za aidsom, je ameriški košarkar Magic Johnson.

Kaj je AIDS?- Bolezen je posledica okužbe s HIV, virusom človeške imunske pomanjkljivosti. Aids, sindrom pridobljene imunske pomankljivosti (v angleščini Acquired Immune Deficiency Syndromme), je hudo, običajno smrtno obolenje. Bolezen lahko poteka z različnimi oportunističnimi okužbami (npr.: pljučnico, povzročeno s Pneumocistis carinii, tuberkulozo), rakavimi obolenji (npr.: Kapošijev sarkom, limfom), bolezenskimi znaki prizadetosti živčnega sistema (npr.: demenco) ali pa s splošnim telesnim propadom in hujšanjem.

Kaj je okužba s HIV?- HIV, virus človeške imunske pomanjkljivosti (v angleščini Humman Immunodefficiency Virus), napade in uniči določene bele krvničke, ki so pomembne za odpornost proti nalezljivim boleznim in nekaterim rakavim obolenjem. V povprečju se aids razvije kakšnih 10 let po okužbi. Tako večina okuženih s HIV dolga leta živi brez bolezenskih znakov, a vseeno lahko okuži druge. Bolezenski znaki so lahko zelo različni. Med njimi so: povišana telesna temperatura, povečane bezgavke, izpuščaj, dolgotrajne driske, kašelj, hujšanje, utrujenost, kožne spremembe, izguba teka; Oseba, okužena s HIV, lahko izgleda popolnoma zdrava, nima nobenih bolezenskih težav in se morda sploh ne zaveda svoje okužbe.

Okužba s HIV se lahko prenese z nezaščitenimi spolnimi odnosi z okuženo osebo, to je pri vaginalnih, oralnih in analnih spolnih odnosih brez kondoma. Lahko gre za spolne odnose med moškimi in ženskami ali pa spolne odnose med moškimi. Kako veliko je tveganje okužbe pri enem samem nezaščitenem spolnem odnosu, je odvisno od več dejavnikov tveganja. Ti so: verjetnosti, da je okužena partnerka oziroma da je okužen partner, vrste spolnega odnosa, količine virusov v krvi in spolnih izločkih (spermi, nožničnih izločkih ali izločkih materničnega vratu) ter prisotnosti drugih spolno prenosljivih bolezni. Okužimo se lahko tudi ob uporabi igel ali drugih invazivnih inštrumentov, ki so onesnaženi s krvjo, ki vsebuje HIV. Tako se pogosto okužijo uživalci nedovoljenih drog, ki souporabljajo igle in brizgalke pri injiciranju nedovoljenih drog. Tvegani so tudi vsi nemedicinski postopki, če se uporabljajo nesterilizirani inštrumenti, s katerimi se prebada koža, npr.: pri prebadanju uhljev ali drugih delov telesa, tetoviranju, akupunkturi, obrezovanju moških ali žensk. Tveganje je pogojeno predvsem z razširjenostjo okužbe s HIV v določenem okolju. V tistih državah, kjer je veliko okuženih s HIV, so lahko ti postopki precej tvegani.Okužba s HIV se lahko prenese tudi z okužene matere na otroka pred porodom, med njim ali po njem z dojenjem. Zato se bodo morda okužene nosečnice odločile za umetno prekinitev nosečnosti. Sicer pa se tveganje okužbe novorojenca lahko precej omeji s protiretrovirusnim zdravljenjem in z opustitvijo dojenja. Okužba se lahko prenese ob prejetju krvi okužene s HIV.V Sloveniji tveganja te vrste skoraj ni, ker so darovalci krvi izbrani tako, da je verjetnost, da bi bili okuženi, zelo majhna, in se vsa darovana kri testira na protitelesa proti HIV. Okužba s HIV je možna tudi pri presaditvi tkiv ali organov in umetni osemenitvi s semensko tekočino okuženih darovalcev. V Sloveniji se tudi vsi ti darovalci testirajo na okužbo s HIV.

Tu ne morem odkrivati Amerike, samo to, z glavo v spolnost in ostale zadeve. Še prehitro kaj pride in za to sploh ne veš! Pa ne samo spolnost tudi ostalo..

LIVE AND LET LIVE!!

Več o tem: http://www.fe.uni-lj.si/zdravje/zivljenje/aids.html

by banana

Ni komentarjev: