sreda, 26. december 2007

17 let od plebiscita


Danes mineva 17 let od dneva, ko so Slovenci z volilno pravico odločali ali naj se Slovenija odcepi od Jugoslavije in postane samostojna država. Sicer je plebiscit potekal 23. decembra, 3 dni po tem pa so bili znani rezultati, zato je 26. december državni praznik. Na plebiscitarno vprašanje, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država, je od 93,2 odstotka udeleženih volivcev okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno, to je 88,5 odstotka vseh volivcev (kar je verjetno najvišji procent kar se ga je kdajkoli udeležilo v Sloveniji:)). Seveda pa nam tako visok procent ''za'' pove, kako so bili pred 17 leti ljudje v Sloveniji bolj enotni kot pa dandanes, kajti na vsakih referendumih do zdaj procent strinjanja ni bil tako visok (npr. vstop v Nato in EU).
By Felix

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Kar se tiče enotnosti...drugi časi...resnejša odločitev vsaj za moje pojme-pač ustanovitev svoje države, ideja biti samostojen, neodvisen...kot pa npr. referendum o tem al nj bojo trgovine odprte ob nedeljah..popolno nepotrebno zapravljaje denarja in časa!!!

persson pravi ...

Če bi se še enkrat morali odločati podobni, bi bili zopet tako enotni. Verjemi!
Odločitev za plebiscit je bila nekaj popolnoma drugega kot za vsstop v EU ali pa NATO.

Anonimni pravi ...

Res mogoče ebi smel enačiti številčnost udeležbe pri plebiscitu in referendumih, vendar če se že za referendum zapravi 360milijonov bivših slovenskih tolarjev, bi se lahko vsaj večina Slovencev z volilno pravico udeležilo le tega. Npr da ima 20% volilnih udeležencev tehtne razloge da nemorejo priti, še vedno ostane 80% in ne da jih vedno pride malo čez 40%. In prav tistih 40% ki ne pridejo oddati svojega glasu ti potem celo leto ali pa še več nakucavajo in trosijo bučke, kako so nezadovolni z izidom in pametujejo, češ kaj bi bilo bolše. So imeli možnost da bi sodelovali in so imeli možnost spremeniti rezultat. Zaenkrat še imamo demokratičnost, pri kateri imamo možnost da odločamo s svojimi glasovi, ampak nikoli se ne ve mogoče bomo v prihodnosti prikrajšani tudi za to.... upam da se to le nebi zgodilo...