četrtek, 13. marec 2008

Gregorjevo


12.marec, stari slovenski praznik in različica slovenskega valentinovega, dan na katerga se ženijo ptički, in oznanjajo pomlad... Meni osebno se zdi bolj simpatičen kot pa ameriški valentinovo, čeprav so ga američani prav tako posvojili in komercializirali, ter poslali po svetu v drugi obleki.

Sv Gregor je v 6. stoletju bil papež in izdal sedanji Gregorijanski koledar.
Sv. Gregor je poleg Valentina drugi pomladni svetnik. Legende govorijo, da se za Valentinovo ptički zaročajo in snubijo, za Gregorjevo pa poročajo. Ime male slike Z Gregorjevim se začenja pomlad, kmetje se ozirajo po njivah. Običaji in šege tega dne so še vedno v večjih krajih zelo žive. V pričakovanju prebujanja narave in v pričakovanju novega življenja je bil včasih ta dan praznik. Mnogo kje so šego ohranili z koledniki, večina pa z zažiganjem ognja v vodi. V današnjem času v vodo spuščajo ladjice, hišice, cerkvice in druge domiselne izdelke, katere pa tudi privežejo.

Pomlad se prebuja, vse cveti, priprave na cvetno nedeljo, ki je to nedeljo, hitro po butare, snope, vejice, pisanka se začenja.... Procesije po cvetočih gajih.


In da zaključim še z eno slikico, ki ponazarja pomlad in gregorjevo, in pa tud izvirnost,ki mi jo je nardil dragi in, ki je na žalost po parfumiranju staknila hiter konec, tele rožce namreč ne dišijo..


Če breskve pred sv. Gregorjem cvetijo, trije eno pojedo.
O sv. Gregoriju gre lisjak pred duri. Če je slabo vreme, ne gre več nazaj; če je pa lepo, gre za štirinajst dni leč.


Pravijo stare modrosti, ki si jih velja zapomnat in baje da držijo...


by banana


1 komentar:

Gregor Doler pravi ...

Lepo je videti da se sploh še kdo spomne na Gregorjevo! Če bom imel kdaj sina, mu bom dal ime Valentin - je dosti bolj razpoznaven in... no, ameriški ;)